Yoga för alla - Yoga för kvinnor

Yoga för alla

Yogan är holistisk i sitt synsätt och ser till hela människan, hela livssituationen – vad  du äter och hur du känner. Att träna yoga påverkar kroppen och alla dess organ på många olika sätt. Du får en smidigare och starkare muskulatur, det påverkar matsmältningen och hormonbalansen, den ger ett mer uthålligt nervsystem, balanserar dina hjärnhalvor och gör att du sover bättre och blir lugnare.

Utvecklad ur Kundaliniyogan

Mediyoga är utvecklad ur den klassiska Kundaliniyogan och är bred, komplett, och dessutom en av de mest ursprungliga yogaformerna. Yogaövningarna är till för att utveckla fysisk smidighet, skapa mental avslappning, balans och ge insikt.

Testat sedan många år

Mediyogainstitutet har sedan 1997 stått för utvecklingen av den medicinska yogan i Sverige och har arbetat fram enkla kraftfulla program som passar nästan precis alla. Det innebär bl a att du inte behöver sitta på golvet om det tar emot, många av rörelserna kan utföras även sittande på en stol. Mediyogan har testats i åtskilliga svenska forskningsprojekt bl.a. på Karolinska Institutet, Stockholms Universitet, Danderyds sjukhus och på flera stora arbetsplatser.

Mediyoga för kvinnans hormonsystem

Denna yogaform för hormonsystemet är utvecklad av Ellen Engvall. Hon har kombinerat yogaövningar och andningstekniker som har sitt ursprung i kundaliniyogan tillsammans med specifik fokusering. Detta jobbar direkt på de körtlar som främst sköter de kvinnliga hormonerna, äggstockar, sköldkörtel, binjurar och hypofys. Kraftfulla tekniker som också ger bra träning och reducerar stress som är en av de stora bovarna vid hormonobalanser. Yogan passar alla kvinnor från ca 35 års ålder då våra hormonnivåer sjunker samt kvinnor i alla åldrar med PMS, infertilitet, PCOS, klimakteriesymtom.

Hormonyogaterapi

Hormonyogaterapi är en yogaform skapad av Dinah Rodrigues. Andningstekniker kombinerade med specifika yogaövningar och en tibetansk energiteknik stimulerar körtlar som sköter vår hormonproduktion. De körtlar som vi inriktar oss på är äggstockarna, sköldkörteln, binjurarna och hypofysen. Effektiv träning för att minska hormonrelaterade symtom. Dessutom så är det bra och allsidig träning för kroppen.
Yogan passar alla kvinnor från ca 35 års ålder då våra hormonnivåer sjunker samt kvinnor i alla åldrar med PMS, infertilitet, PCOS, klimakteriesymtom.
Dinah Rodrigues har också gjort en studie där deltagarna fick kontrollera östrogennivåerna via blodprov samt fylla i enkäter, läs mer om detta på:
Hormonyogaterapi enligt Dinah Rodriues

Yoga är sanskrit och betyder ’balans’. Man kan säga att yoga är ett system för fysisk, mental och andlig träning för att skapa balans mellan kropp och själ. Så långt vi vet utvecklades yogan i Indien för flera tusen år sedan och spreds därefter över resten av världen under senare halvan av 1900-talet. Yoga är ett fullständigt system för livet, ett hel vetenskap, där de fysiska ställningarna ingår som en många olika delar, men yoga har däremot absolut ingenting med religion att göra.

Andas rätt är viktigt

Andningen är A och O i yogan. En medveten förändring av andningen påverkar direkt hur du mår och skapa fysisk, mental och emotionell harmoni. Andningen har en unik förmåga att direkt kunna påverka sinnets och kroppens undermedvetna processer.
Läs mer under rubriken Andas rätt

 

Ellen Engvall